Yenidoğanlarda Göbek Bağı Bakımı
Gebeliğiniz sırasında büyümekte olan bebeğinize oksijen ve besin taşıyan göbek kordonuna doğum sonrası ihtiyaç kalmadığı için uzun bir kısmı kesilerek kısa bir parçası bırakılır. Yeni doğan bebeğin göbek kordonu genellikle doğumdan sonra 2-3 hafta içinde düşmesi beklenir. Mavimsi beyaz renkte olan kordan giderek siyaha yakın bir renge dönüşür, kurur ve düşer. Peki, bu süreçte göbek bağı bakımı nasıl olmalıdır?
Temiz Tutun
Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinizde kaka veya idrar ile kirlenmiş, yapışkan bir hal almış ise ılık su, pamuklu çubuk yardımı ile nazikçe silin ve daha sonrasında o bölgeyi emici, temiz bir bez ile ıslaklığını alıp kurulayın ve havalandırın. Bebek bezi, göbek bağına kaka ya da çiş bulaşmayacak şekilde bağlanmalıdır.
Kuru Tutun
Göbek bağının kuru kalması için hava ile temas etmesi önemlidir. Bu şekilde yara daha çabuk kuruyacak ve iyileşecektir. Bebek bezini göbek bağına denk gelmeyecek şekilde üst kısımları katlayarak bağlamalı ve o bölgenin nemlenmesini önleyebilirsiniz.
Sünger Banyosu
Bebeğinizin göbek bağı iyileşene kadar onu küvetinde yıkamak yerine ona çabuk sünger banyoları yaptırmak daha iyidir. Göbek bağı kendi kendine düşmelidir, siz müdahale etmeyin.
!!! Göbek bağının 7-15 gün içerisinde düşmesi beklenir 3. Haftanın sonunda hala düşmemiş ise doktorunuza başvurmanız gerekir.
Göbek Bağı Enfeksiyon Belirtileri
Göbek bağı ve tabanından irin gelmesi, kötü kokması, etrafındaki cildin kızarık ve şiş olması göbek bağının enfeksiyon belirtilerindendir. Kordon düştükten sonra birkaç damla kan görülebilir. Bu normal bir durumdur. Göbek bağı düştükten sonra akıntı renginde şiddetli kanama gördüğünüz takdirde mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.