Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi veya Yoğun Bakım Kreşi
Yenidoğan yoğun bakım ünitesi ile ilk karşılaşma, özellikle bebeğiniz de içindeki birçok minik, çaresiz hastadan biri ise, ürkütücü olabilir. (Bu nedenle, bebek bekleyen her anne-babanın, doğum öncesi dönemdeki hastane ziyaretleri sırasında bu birime rutin olarak bir göz atmaları, iyi bir fikir olabilir.) Yine de neye bakıyor olduğunuzu bilmek, korkuların sizi yenmesini engellemenize yardımcı olabilir. İşte tipik bir yenidoğan yoğun bakım ünitesinde veya yoğun bakım kreşinde görebilecekleriniz:
• Üzerlerinde sadece alt bezleri olan veya tamamen çıplak bebekler; birçok hastanede ek olarak, baştan ısı kaybını önlemeye yönelik, minik örgü başlıklar giydirilmektedir.
•”Isıtıcılı yatakta” bebekler; isi yayan lambaların altına yerleştirilmiş ayarlanabilen döşekler şeklindedir. Çok hasta bebekler, gerektiğinde beslenme tüpü takmak gibi girişimler sırasında kolay ulaşımı sağlamak amacıyla bu yataklar üzerinde bakılmaktadırlar.
• Kuvöz (eskiden inkübatör denirdi) ya da etrafındaki dört giriş-çıkış deliği haricinde tamamen kapalı koruyucular içinde bebekler. Bazı hastanelerde, kuvözlerin içine, rahim deki amniyotik sıvı hareketlerini taklit ederek solunumu düzeltmeye yarayan su yatakları hatta minyatür hamaklar yerleştirilmektedir.
• Tüpler, teller, minik plastik borular bebeklerden monitörlere, damar içi sıvılar ya da besin sağlayan, solunum salgılarını temizleyen, ısıyı, solunumu, kalp hızını ve oksijen tüketimini değerlendiren, belirli dönemlerde kan örnekleri alan ve daha birçok önemli işlevi yürüten aletlere uzanmaktadır.
• Hayati bulguları kaydeden ve herhangi bir değişikliği alarm vererek bildiren monitörler. Bu monitörler, cilt üzerine bir jel aracılığı ile yapıştırılan veya iğne ile tam cilt altına yerleştirilen elektrotlar aracılığı ile bilgi toplarlar.
• Oksijen verilmesine veya solunum desteğine yarayan plastik başlık ya da vantilatörler.
• Her bebeğin yatağının başında, belirli zaman aralıklarıyla fazla solunum salgılarını temizlemek amacıyla kurulmuş emici sistemler.
• Sarılıklı bebeklerde fototerapi (ışık tedavisi) amaçlı lambalar. Böyle bir tedavi gören bebekler, gözlerini ışıktan korumaya yarayan koruyucular dışında, tamamen çıplak olacaklardır.