Bebeklere Kitap Okumak

Bebeklere kitap okumak dendiğinde, bir çok ebeveyn ilk olarak bebeğin anlamayacağını düşünüyor ve okumayı gereksiz olarak nitelendiriyor.

Oysa ki, araştırmalar durumun tam tersini işaret ediyor.

Bebekler doğdukları andan itibaren ses, koku, tat, renk, şekil, dokunma gibi uyaranlara tepki verirler. Bu uyarıcılar bebeklerin beyinlerini uyarır ve hücrelerin birbirleriyle etkileşime girerek bağ oluşturmalarını sağlar. Bu bağlar da beyin kapasitelerinin temelini oluşturur. Kısacası bebeğiniz ne kadar zengin uyarıcıya maruz kalırsa, beyin gelişimi de o kadar sağlıklı bir şekilde olacaktır.

Bebeğinize kitap okurken birlikte geçireceğiniz keyifli bir vakit oluşturmuş olursunuz. Uyku öncesinde yapacağınız bu aktivite, bebeğinizin sakinleşmesine ve rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Özellikle yeni doğan bir bebek en çok annesiyle vakit geçirir. Bu yüzden kitap okuma aktivitesi babalar için de kaçırılmaması gereken bir fırsattır. Bebekle baba bağının oluşmasına, birlikte zaman geçirilmesine katkıda bulunur.

Bebekler kitap okunurken dinlemeyi öğrenirler. Söylenen ve tekrarlanan her kelime, onların dil gelişimine katkı sağlar. Hayal gücü, kelime dağarcığı gelişecektir. Ayrıca bebekler kitap okuyan kişinin mimiklerini ve ifadelerini inceleyebilir ve öğrenebilir.

Bebeklikte kitap okunmasına alışan çocukların, ilerleyen dönemlerde kitap okuma alışkanlıklarını edinmeleri daha kolay olacaktır.

Bebeklere 6. aydan itibaren kitap okumaya başlanmalıdır. Unutmamalısınız ki, her bebek için 6.ay bir dönüm noktasıdır. Kitaplara dikkatini verebilir, başını dik tutabilir ve görsel içerikli kitapları sevebilir.