Bebeğiniz Üşüyor Mu?

Bu soru özellikle ilk kez ebeveynliğe adım atanlar için çok fazla sorulan ve merak edilen bir soru oluyor. Siz de sık sık kendinizi bu soruyu sorarken buluyor musunuz? Gelin beraber bakalım, bu sorunun cevabını nasıl anlarız?

Öncelikle bebeğin üşüdüğünü anlamak için yapılan yanlış hareketleri inceleyelim. Ebeveynler bebeğin üşüyüp üşümediğini genellikle bebeğin elleri ve ayaklarına ya da yüzüne ve burnuna dokunarak anlamaya çalışırlar. Ancak bu durum hatalı bir sonuca neden oluyor. Eller ve ayaklar kan dolaşımının en uç kısımlarında olduğu için vücudun geri kalan kısımlarına göre soğuk olması normal.

Yanlış yapılan uygulamalardan biri de bebeğin üşüyüp üşümediğini dışkısına bakarak anlamaya çalışmak. Bebeğin kakasının renginin soluk olması onun üşüdüğü anlamına gelmez. Kaka rengi tamamen bebeğin beslenmesi ve sindirim sistemiyle ilgili.

Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini en pratik şekilde onun ensesine ya da göğüs kısmına dokunarak anlayabilirsiniz. Eğer normalden soğuksa bebeğiniz üşüyor olabilir. Bebeğinizin vücut sıcaklığını bir termometre yardımıyla ölçerek de üşüdüğünü anlayabilirsiniz. Bebeklerin normal vücut sıcaklığı 36 ila 37 derece arasında değişir. Eğer bebeğinin vücut ısısı 36 derecenin altında çıkarsa bu, bebeğiniz üşüyor demektir. Ölçüm için dijital ya da temassız ateş ölçer kullanmanız en güvenilir sonucu verecektir.

Yeni doğan bebeklerde ise bu durum çok farklı değildir. Minik bebeğinizin üşüyüp üşümediğini yine göğüs ve ensesini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Bebeğinizin üşümesi konusunda ortam ısısı kadar onu nasıl giydirdiğiniz de önemli bir rol oynuyor. Sırf bebeğiniz üşüyecek diye kat kat giysiler giydirmemelisiniz.

Unutulmaması gereken bir nokta var. Cilt altındaki yağ dokusu henüz yeterli kalınlıkta olmadığı için yeni doğan bebekler vücut ısılarını uzun süre koruyamayabiliyorlar. Çıplak kaldıkları zaman vücut ısıları kolaylıkla düşebiliyor. Bu yüzden doğumdan sonraki ilk haftalarda banyoların kısa tutulması ve bebeğin hemen giydirilmesi gerekiyor. Özellikle ilk 1 ay yenidoğan döneminde bebek üşümesin diye uygun şekilde giydirmeye ve ortam ısısına dikkat etmek gerekiyor.

Bebeklerin uyku zamanlarında üşüyüp üşümedikleri de merak edilen bir konudur. Bebeğiniz üşürken de uyuyabilir ancak çok üşüyen bebek uykusundan uyanabilir. Bu durumda da üşüdüğünün anlaşılması karmaşıklaşır. İdeal ortam sıcaklığını sağladığınız ve bebeğinizi buna uygun şekilde giydirerek uyuttuğunuz takdirde derin uyku uyumasını kolaylaştırabilirsiniz.

Bebeğiniz uyurken hareket ederek ya da dönerek üstünü açabilir. Gece boyu üstü açık kalırsa da üşüyebilir. Böyle durumlar için bebeklerin bulunduğu oda sıcaklığına özel olarak üretilen uyku tulumları gece uykusu sırasında üşümeyi engelliyor.