Bağırsaklara Neden 2. Beyin Denilir?

Bağırsaklar beyinden bağımsız olarak çalışan ve karar veren bir sinir sistemi yapısıdır. Bu özelliği sayesinde 2. beyin olarak da nitelendirilir. Kendi başına kararlar alır ve sindirimi yönetir. Ayrıca bağışıklık sisteminde görev üstlenen hücrelerin yarıdan fazlası bağırsaklarda bulunmaktadır. Dolayısıyla bağırsak sağlığı hastalıklara karşı direncini de etkilemektedir.

Bağırsaklar için 2. beyin sıfatı oldukça yerindedir çünkü bağırsaklar ile psikolojik durumumuz arasında güçlü bir bağ olduğunu biliyoruz. Bağırsakların düzgün çalışması ve duygu durumu ile doğrudan ilişkisi olan serotonin hormonu büyük oranda bağırsaklarda sentezlenmektedir. Serotonin hormonu seviyesine göre psikolojik durumumuz ve sindirim sorunlarımız öngörülebilir.

Sadece bununla kalmayıp bir diğer psikolojik etkiden bahsetmek mümkün. Bağırsaklarımızda ve sindirim sistemimizde çok fazla sinir hücresi olması bağırsakların 2. beyin olarak değerlendirilmesinde tek etken değil. Bağımsız hareket etmeleri en önemli unsurlardan biri. Bozuk veya zehirli bir gıda tükettiğinde, sen bu besinden şüphe edecek hiçbir kanıtı hissedemesen bile bağırsakların bunu tanıyor. Senin zehirlenmeni engellemek için kusma refleksi ile bu gıdayı dışarı atıyorsun. Dolayısıyla beynin kontrol ettiği duyular ile algılanamayan bir tehlike ikincil beyin olan bağırsaklar tarafından algılanır ve tehdit uzaklaştırılır. Merkezi sinir sisteminden tamamen bağımsız ikincil bir sinir sistemi ile yaşıyorsun.

Behzat Usta