BLW Yöntemi Nedir?
Bebeğinizin ek gıdalara başladığı ve ek gıda verilmesinin arttığı zamanlar aileler için önemli bir dönemdir. Bebeklerin 6.ayından itibaren geçilen ek gıda dönemi aynı zamanda zorlayıcı bir süreç olabilir.
BLW bebeğin kendi kendini besleme yöntemidir. Bebeğin liderliğinde beslenme yöntemi olarak da adlandırılır. Bu yöntem bebeğin kendi kendine yemek yemesini teşvik eder ve püre beslenmesinden farklıdır. Ek gıdaya başlama ve tamamlayıcı beslenme şeklidir.
Bebeğin gelişim basamaklarına uygun gıdalarla kendi kendini besleme yöntemi olarak da düşünebilirsiniz. Bu yöntemde bebeğinize uygun gıdaları siz ona sunarsınız, bebeğiniz de hangi gıdayı ne kadar ve ne kadar hızda yiyeceğine karar verir. Kısacası bu yöntem tamamen bebeğinize odaklı bir yöntemdir. Sizin dikkat etmeniz gereken en önemli nokta sabırlı olmak ve bebeğinizin verdiği işaretleri takip ederek onu zorlamayacak bir beslenme şekli oluşturmaktır.
BLW Yönteminin Avantajları
- Bebeğiniz gıdaları öğrenir. Yiyeceklerin tatlarını, rengini, kokusunu ve dokusunu keşfedebilir.
- Açlık ve tokluk hislerinin anlamını çözebilir ve kendi istediği kadar tüketim gerçekleştirebilir.
- Bebeğiniz sağlıklı bir yemek yeme alışkanlığı geliştirmeye başlar. Araştırmalar sağlık yemek yeme alışkanlığının obezite rahatsızlığının görülmesini önlediğini gösteriyor.
- Bebeğiniz bu yöntemle gıdaların tek tek tadına bakabilir.
- Klasik yöntemlere göre BLW yöntemiyle bebeklere daha duyarlı, ısrarcı olmadan, ona uygun bir beslenme fırsatı ortaya çıkar.
- Evde hazırlanan ve bebek gelişimine uygun olan gıdaları bebeğinize sunacağınız için, püre hazırlamakla zaman kaybetmezsiniz.
- Sadece bebeğinizin üzerinde değil sizin de üzerinizde yemek baskısı olmaz. Bebeğinizin beslenmesi konusunda daha az kaygılarınız olur.
- Araştırmalar BLW yöntemiyle beslenen bebeklerin okul öncesi dönemde daha az tatlıya düşkün olduklarını ve daha az yemek seçme davranışı gösterdiklerini vurguluyorlar.
BLW yöntemini uygularken her açıdan sabırlı olmanız gerekmektedir. Bebeğiniz başlangıçta çok az gıda tüketebilir. Kendisinin tek başına yeme yeteneği henüz tam gelişmediği için hem etrafı hem de kendisini çok fazla kirletebilir.
Bu yöntemde dikkat etmeniz gereken diğer bir konu da bebeğinize uygun olmayan gıdaları vermemek olacaktır. Uygun olmayan gıdalar bebeğinizde öğürme ve kusmalara sebep olabilir. Eğer bu deneyimi yaşarsa bebeğiniz yemek yeme konusunda mutsuz olabilir. Birden fazla yiyeceği aynı anda sunmamaya da dikkat etmelisiniz. Bu şekilde bebeğinizin alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini takip edebilirsiniz.
Unutmamalısınız ki, her bebek farklı büyür ve farklı gelişim özellikleri gösterir. Bebeğinizin 6. ayda, el-göz koordinasyonu ve motor becerileri henüz kendi kendine yemek yemeye hazır olmayabilir. Bebeğinize zaman tanımalısınız.
BLW Yönteminde Boğulmayı Önlemek İçin Neler Yapabilirsiniz?
Öncelikle bebeğinizi yemek yerken tek başına bırakmamalısınız (boğulma vb. sorunlarla karşılaşmamak için), mutlaka ebeveyn gözetimde olmasına önem göstermelisiniz. Yakından gözlemleyerek, kendi kendisine beslenmesine izin vermelisiniz. Bebeğinizin dik bir pozisyonda yemek yemesine dikkat etmelisiniz. Hazırladığınız yemeklerin bebeğinizin parmaklarıyla ya da elleriyle ezebileceği bir yumuşaklıkta olmasına önem vermelisiniz.