Başarılı Emzirme Seansları İçin İpuçları
Bebek doğduktan sonraki ilk haftalarda süt miktarı ne kadar olursa olsun bebeği beslemek pek çaba gerektirmez. Fakat bebeğinizin karnının doyması için gereken ister anne sütü ister biberon olsun şunları deneyerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz:
Kalabalığı azaltın. Siz ve bebeğiniz erken dönemdeki bu beslenme seanslarına konsantre olmalı ve mümkün olduğunca az konuk ağırlamalısınız. Hastanede bulunduğunuz sırada beslenme saatleri içinde konuklara yasak getirilmişse bu kuralı bebeğinizle baş başa sakin kalmanızı sağladığı için bir nimet olarak değerlendirin. Böyle bir kural yoksa konukları kendiniz engelleyin. Eve döndüğünüzde en azından kendinizi rahat hissedene kadar veya biberonla besleme ve emzirme konusunda becerikli hale gelene kadar bebeğin beslenme saatlerinde konukları en aza indirmeye çalışın. Konuklarınız olduğunda veya salondaki atmosfer sirk alanına döndüğünde bebeğinizle beraber yatak odasına çekilin. Telefonu fişten çekin ya da telesekreteri devreye sokun; başka çocuklarınız da varsa dikkatlerini sakin bir aktiviteye kaydırın veya bunu onlara kitap okumak için bir fırsat olarak düşünün.
Bir değişiklik yapın. Bebeğiniz biraz sakinleştiğinde bir değişiklik yapmanın zamanı gelmiştir. Temiz bir bez beslenme saatini daha rahat bir hale getirir ve hemen sonra bez değiştirme gereksinimini azaltır -bebeğiniz o sırada uykuya dalmışsa bir süre uyuması daha iyi olabilir. Ancak geceleri gerekmediği sürece bez değiştirmeyin; bu tip bir müdahale bebeğin uykusuna dönmesini güçleştirir.
Yıkama. Doğrudan ellerinizi kullanmıyor olsanız da bebeğin öğünlerinden önce ellerinizi sabunla yıkamalısınız. Bebeği emziriyorsanız her öğünden önce yıkanmanız gerekmez; günde bir kere sabunsuz bir duş almanız veya küvete girmeniz yeterlidir.
Rahat bir pozisyon bulun. Kas ağrıları ve yaygın vücut ağrıları büyümekte olan bebeği taşıyan yeni anne-babalar için bir meslek hastalığı sayılır. Bebeği garip bir pozisyonda beslemek probleme eşlik eder. Bebeği memeyle veya biberonla beslemeye başlamadan önce sırtınıza ve bebeğin altında kalan kolunuzun altına yeterli destek sağlayarak konforunuzu sağlamaya çalışın.
Bebeği rahatlatın. Bebeği çok sıkı sarmalamışsanız beslenme sırasında sarılabilmek için kundağını açın.
Çığlık atan bebeği sakinleştirin. Bağırıp çağıran bir bebek beslenme olayına konsantre olamaz ve hatta sindirmeyi başaramaz Yumuşak bir şarkı söylemeyi veya biraz sallamayı deneyin.
Alarmlı uyandırıcı. Bazı bebekler öğünler sırasında uyuklarlar ve bebeği emzirme ya da biberonla beslenme olayına konsantre edebilmek için elbirliği içinde bir çaba göstermek gerekir. Bebeğiniz öğünler sırasında uykuya dalıyorsa sonradan anlatılacak olan uyandırma tekniklerini deneyin.
Temas kurun. Bebeğinize ellerinizle, gözlerinizle ve sesinizle sarılın ve okşayın. Öğünlerin sadece bebeğinizin günlük besin ihtiyaçlarını değil aynı zamanda anne sevgisi ihtiyacını da karşıladığını unutmayın.
Geğirme molası verin. Meme değiştirirken ya da biberon yarılandığında bebeğinize düzenli geğirme molaları verin. Eğer bebek emzirmeyi vaktinden önce kesiyorsa yine geğirme molası verin; bebeğin minik karnını dolduran yemek değil gaz olabilir.