Güneş Koruyucu Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yüksek SPF: Güneş koruyucuların etiketlerinde 2’den 20’ye kadar (nadiren 50’ye kadar) içerdiği koruma faktörü sayısı yazar. Sayı arttıkça koruma da artar. Çocuklara en az 15 faktör tavsiye edilir, hassas ciltli olanlara 30 en iyi sonucu verir. Bronzlaşma için geliştirilen ürünleri çocuklarda kullanmayın. Koruyucu etkileri yoktur.

Etkinlik: Hem kısa (UVB) hem de uzun dalga (UVA) ultraviyole ışınlarını süzen maddeler içeren bir koruyucu seçin. UVB yanıklara ve kansere yol açarken, bronzlaştıran UVA uzun dönemde cilt harabiyetine ve UVB’nin kanser yapıcı etkilerini pekiştirmeye neden olur.

Güvenlik: Kimi koruyucuların içerdiği maddeler bazı çocuklarda deride tahriş veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Tüm vücuda sürmeden 24 saat evvel küçük bir bölgeye test uygulayın. Test için küçük bir miktar koruyucuyu kolun iç yüzüne sürün ve tampon ile kapatın. 24 saat sonunda bandı açın ve bölgeyi on beş dakika güneşe tutun. Bölge kızarır ve şişerse başka bir ürünü deneyin. Herhangi bir ürünü kullanınca bebeğin cildi kaşınır, kızarır ya da başka bir reaksiyon gösterirse veya gözlerinde tahriş olursa yine başka bir türü seçin. Özellikle de bebeklerin kullanımına uygun ve hipoalerjenik ürünleri tercih edin.

Suda koruma: Eğer bebeğiniz suya girecekse, su geçirmeyen (dört defa 20 dakikalık suda kalmadan sonra etkisi devam eden) veya suya dayanıklı (iki girişten sonra etkisi devam eden koruyucu) seçin.

Unutmamalısınız ki güneş koruyucu ile dahi güneşte kalma sınırlandırılmalıdır.