Bebekler Neden Ağlar?

Bütün bebekler ağlar. Böylece ebeveynlerine ihtiyaç duydukları zamanları gösterirler. Tabii ki, bebeklerin tepkileri değişir. Bazı bebekler çok aç olduklarında biraz sızlanırken, bazı bebekler biraz kucaklanmak için aşırı tepkiler verip, çığlıklarla ağlayabilir. Bebeğiniz ister çok ağlasın ister azcık sızlansın, bu ağlamalar karşısında sadece onu anlamanız ve elinizden gelenin en iyisini yapmanız gerekir.

Bazı ebeveynler bebeklerinin ağlamalarıyla ilgili çeşitli yanlış düşüncelere sahip olurlar. Bu düşünceler çevreden gelen baskılarla, yanlış düşüncelerle oluşabilir. Mesela bebeğinizin size kızgın olduğunu düşünmemelisiniz, çünkü öfkeyi henüz öğrenmemiştir. Unutmayın ki, bebeğinizi en iyi siz tanıyacak ve en iyi siz anlayacaksınızdır.

Bebeğinin ağladığında odaklanmanız gereken önemli noktalar var. Bunlara odaklanın ve diğer şeyler için endişelenmeyin.

  • Bebeğiniz acıktığı için ağlıyor. Bu kontrol etmeniz gereken ilk şeydir. Bebeğinizi besleyeli henüz çok olmamış olabilir, ama bebeğinizin tatmin olması için belki biraz daha besine ihtiyacı olabilir.
  • Bebeğiniz rahatsız olabilir. Bebeğiniz vücudunuz sıcaklığına, soğukluğuna ya da bez bölgesinde hassasiyetleri kontrol etmelisiniz. Sıcaklık ve bezden kaynaklı rahatsızlıklar bebeklerin ağlamalarının başlıca nedenleridir.
  • Bebeğinizin karın ağrısı olabilir. Bazı hassas bebekler yemekten sonra meydana gelen karın ağrılarından rahatsız olurlar. Bu durumlarda küçük bir karın masajı işe yarayabilir.
  • Bebeğiniz aşırı heyecanlı ya da aşırı yorgun olabilir. Gürültü ve karmaşıklık bir bebeği oldukça yorabilir. Aşırı yorgun bebekler gün içerisinde çok fazla ağlar ve geceleri de çok uyanır. Panik olmamalı, bebeğinizin rahatlamasını ve dinlemesini sağlamalısınız.
  • Bebeğiniz sizi istiyor. Küçük bebekler anne karnındayken hiç durmadan bir dokunuşa sahipti. Bu nedenle dünyaya geldiklerinde de sık sık temasa ihtiyaç duyarlar. Kundağa sarıldıklarında, kucağa alındıklarında, ana kucağında taşındıklarında bu hissi hisseder ve rahatlarlar.

Bebeğiniz ağladığında sakin kalmaya, onu anlamaya ve ihtiyacını giderebilmeye odaklanın. Unutmayın, onlar kendilerini ağlayarak anlatırlar ve bunun için çok şanslısınız. Henüz konuşamadıklarını düşünürsek, ya hiç ağlamasalardı?

Psikolog Tuğçe Özmen