Bebek İşaret Dili Nedir?
Bebek işaret dili, bebeklerin dil kazanımı öncesinde az sayıda eylem ve isimleri sembolik jest kullanarak bebeklerle iletişim kurmanın doğal ve basit yoludur. Bebeklerin kendilerini ifade edebilmesinin bir yolu olarak görülen bebek işaret dili öğretimine 6 aylıkken başlanabilmektedir. Bebeklerin 6. Aylarından sonra el, kol ve göz koordinasyonu oluşmaktadır. Ve yine 6. aylarından sonra uzun dönemli bilgiyi hafızada tutma becerisi gelişmektedir.
Önemli olan bebek işaret diline ne zaman başladığınız değil bebek işaret dilini kullanmaktaki istikrarınızdır. Bebeğiniz sizin işaretlerinizi ne kadar çok görürse o kadar çabuk öğrenecektir. Bebeklerin kendilerini işaret dili ile 8 aylıkken net bir şekilde ifade etmeye başlayabilmektedirler.
Aileler bebekleriyle her zamanki gibi sözler söyleyerek konuşurlar ama aynı zamanda bu işaretleri de kullanırlar. Örneğin bir anne “İçme” hareketini yaparken “Süt ister misin?” diye sorabilir. Bazı durumlarda, aileler günlük iletişim sırasında kendiliğinden ortaya çıkan jestleri seçebilirler. Örneğin, siz ve bebeğiniz bir kuş görüyorsunuz, kuş sözcüğünü söylerken ellerinizi çırpıyorsunuz.
Siz de kendi belirlediğiniz hareketlerle süt, uyku, bez, banyo gibi gündelik yaşamda çokça kullandığınız temel kelimeleri, bebek işaret diliyle kullanmaya başlayabilir ve bebeğinize öğretebilirsiniz. Duygularını ve isteklerini hareketlerle anlatabilen bebekler daha rahat ve daha huzurlu olur. Bebek işaret dili ile çocuğunuz konuşmaya, kendini ifade etmeye ve iletişim kurmaya daha hızlı başlar.