Perine Bakımı
Yalnızca yırtık bulunan veya epizyotomi tamiri yapılan kadınlarda değil, vajinal yolla doğum yapmış her kadında üreme ve idrar yollarının enfeksiyondan korunması için perine bakımına özen gösterilmesi şarttır. Şu kurallara dikkat edilmesi önerilmektedir;
• Ellerinizi her tuvalete gidişin veya hijyenik ped değişiminin öncesinde ve sonrasında yıkayın.
• Her dört ile altı saat arasında hijyenik pedi değiştirin. Arkaya ya da öne kaymaması için sıkıca yapıştığına emin olun.
• Pedleri yerleştirme ve değiştirme işlemlerini daima önden arkaya doğru yapın, böylece rektumdaki mikropların vajinaya taşınması önlenir.
• Tuvalete gittikten sonra o bölgeyi ilk su (veya doktorunuzun önerdiği antiseptik bir solüsyon) ile durulayın. Daha sonra, gazlı bez, kâğıt mendil veya ilaçlı pamuklarla (hastaneden temin edebilirsiniz), yine önden arkaya doğru bir hareketle kurulayın.
• Tam bir iyileşme sağlanana dek ellerinizi -ve başka elleri- bu bölgeden uzak tutun.
Perine tamiri yapılmış hastalarda rahatsızlık hissi biraz daha fazla olabilmekle beraber (acıya ek olarak dikişlerin etrafında kaşıntı gibi) yeni doğum yapmış tüm anneler şu önerilerden fayda görmüşlerdir;
• Ilık oturma banyoları, sıcak kompresler veya ısı lambaları. Oturma banyosu için küveti kullanıyorsanız, burada geçirdiğiniz zaman süresince herhangi bir baygınlık hissi geldiği takdirde, hemen hemşireye haber vermelisiniz. Isı lambasıyla oluşabilecek yanıkları önlemek amacıyla, hastanedekini yalnızca gözetim altında evde ise doktorunuzun verdiği talimatlar doğrultusunda kullanmalısınız.
• Rahatsız bölgeye steril gazlı ped üzerinde kırılmış buzla dolu plastik bir eldiven uygulaması ağrıyı azaltacaktır. Ya da hijyenik pedinizi her değiştirişte araya ilaçlı pamuklar koymak işe yarayacaktır.
• Doktorunuzun önerileri doğrultusunda anestezik spreyler, merhem ya da pedler, hafif ağrı kesiciler kullanılabilir.
• Zorlayıcı hareketlerden kaçının. Bir yanınıza yatarak ve uzun süreler ayakta durmaktan veya oturmaktan kaçınarak bölgedeki baskıyı azaltabilirsiniz. Bir yastık veya plastik halka (simit) üzerine oturmak ya da oturmadan önce kalça kaslarını sıkıştırmak, ağrıyı azaltabilir.
• Kegel egzersizleri. Bu egzersizleri doğumdan hemen sonraki ve doğumu takip eden dönemde mümkün olduğunca sık yaparsanız, bölgenin kan dolaşımı artacak ve iyileşme hızlanacaktır. İlk başlarda yapamadığınızı hissetseniz de paniğe kapılmayın; doğumdan hemen sonra perinede uyuşukluk olabilir. Bölgenin duyusu, takip eden birkaç hafta içinde geri dönecektir.