Bebekle Yolcuklarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebekle yolculuğa çıkmak ebeveynler için biraz stresli olabiliyor. Bebeğin huzursuzlanması, sıkılması, yorulması ve eğlencesiz kalması sebebiyle yolculuk herkes için sıkıntılı bir hal alabiliyor. Bu durumlar engellemek ve yolculukları eğlenceli hale getirmek sizin elinizde. Nasıl mı? Haydi gelin beraber bakalım!
1- Yolculuğu bebeğin uyku düzenine göre ayarlamalısınız!
Hem onun düzeninden şaşmaması hem de yolculuğun biraz daha sakin geçmesi açısından yola çıkış saatinizi bebeğinizin uzun uykusunun başlamasına göre ayarlayabilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz uykusundan olmaz, huzursuzlanmaz ve sizin de stres olmanıza gerek kalmaz.
2- Bebekler oto koltuklarında hem mutlu hem güvenli olurlar.
Bebeğinizin arabadaki güvenliği için elbette bir oto koltuğuna ihtiyacın var. Ancak oto koltuğu güvenliğin dışında bebeğinizin rahat etmesi açısından da önemli. Bütün bir yolculuğun anne kucağında geçmesi yerine kendi alanında rahatça yolculuk etmesi daha faydalı olacaktır.
3- Bebek denilince akla yedek kıyafet gelir.
Yol boyunca bebeğinizin terlemesi, üzerine yemek dökmesi, tuvaletinin sızması gibi birçok sebeple kıyafetleri pislenebilir. Bu gibi durumlarda ıslak ya da pislenmiş kıyafetlerle oturmak ona rahatsızlık vermeye başlayacaktır. Bu yüzden yanınızda bol bol yedek kıyafet bulundurmalı ve ihtiyaç olduğu zamanlarda vakit kaybetmeden değiştirmelisiniz. Tabii ki bolca bebek bezi, ıslak mendil gibi eşyaları da unutmamalısınız.
4- Bebeğinizin yiyeceklerini unutmamalısınız.
Eğer bebeğinizi emziriyorsan bu çok sorun olamayacaktır. Dikkat etmeniz gereken şey, emzirme saatlerinde mutlaka mola vermeniz olacaktır. Çünkü araba hareket halindeysen emzirme çok güvenli değil.
Eğer bebeğiniz ek gıdaya geçmişse hem açlığını bastıracağı hem de yerken oyalanacağı parmak gıdaları yanınıza alabilirsiniz. Buharda pişmiş havuç, kabak parçaları, ayına göre hazırlanmış pankekler, krepler, kekler hem etrafı batırmayacak hem de bebeğinin sağlıklı gıda alabilmesi için alternatif olabilir. Ayrıca sebze ve meyve pürelerini de dökülmesini engelleyecek şekilde iyice paketleyerek yanınıza alabilirsiniz.
5- Bebekli seyahatlerin olmazsa olmazı: Mola Vermek!
Uzmanlar bebekle uzun araba yolculukları yaparken en çok 2 saat aralıklarla mola verilmesini uygun görüyor. Bu molalarda bebek hava alır, eğer yürüyorsa kısa yürüyüşler yapar, varsa ihtiyaçlarını giderir. Bu durumlar ebeveynlerin rahatlamaları için de geçerli.
6- Oyuncakları almayı unutmayın!
Biliyorsunuz ki, bebeğinizin dikkatini uzun saatler tek bir obje veya oyunla tutamazsınız. Bu yüzden yol boyu onu meşgul tutacak ve ilgisi birinden kaydığında diğeriyle oyalanabileceği sayıda birçok oyuncağı yanınızda bulundurabilirsiniz. Favori oyuncaklarını sakın unutmayın! Ayrıca birkaç kitap da yanınıza alabilirsiniz, bunlar da bebeğinizi bir süre meşgul tutabilir.
7- Güneşlik, battaniye gibi malzemeler iş görebilir.
Gündüz yapılan yolculuklarda güneşe maruz kalma ve akşam üzeri havanın serinlemesi gibi durumlar söz konusu. Bunlar da bebekleri yeterince rahatsız ederek huzursuzluk yaratacak durumlar. Tüm bu değişikliklere ayak uydurabilmek için mutlaka gereken malzemeleri yanınızda bulundurmalısınız.