Yürüteçler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bebekler yavaş yavaş yürümeye hazır olduklarında, ebeveynlerin aklına gelen ilk şey yürüteçlerdir. Peki, yürüteçler zararlı mı yoksa yararlı mı? Hangi model tercih edilmelidir? İşte bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda sizin için topladık.
Yürüteç Zararlı Mıdır?
Uzmanların bazıları bu soruya cevaplarını evet olarak veriyor. Neden olarak da çocuk gelişimi için zararlı olmasını savunuyor. Bazıları ise yürüteçleri yürümeye yardımcı bir ürün olarak görerek sakıncalı bulmuyor.
Yürüteçlerin zararlarını sıralayacak olursak;
- Bebeğin kendi ağırlığını kaldırmayı öğrenememesi,
- Bebeğin sırtını dik tutamaması,
- Bebeğin dengede kalmayı öğrenememesi,
- Bazı ev kazalarına sebep olması,
- Bacaklarda eğriliğe neden olma ihtimalinin olması,
- Bebeklerde parmak ucu yürümesine teşvik etmesi,
- Emeklemeyi engellemesi gibi nedenleri sayabiliriz.
Bu konuda düşünceleriniz varsa, bebeğinizin gelişimini izleyen doktorunuza danışabilirsiniz. Ayrıca yürüteç çeşitlerine göre de zararların değiştiğinin altını çizmekte fayda vardır. Bu zararlara yol açmayacak bir çok yürüteç çeşidi mevcuttur.
Yürüteç Kullanma Zamanı Ne Zamandır?
Doktora danıştıktan sonra yürüteç kullanmaya karar verdiyseniz, sıra zamanlamaya gelmiştir. Doğru zaman çok önemlidir. Bebeklerin hazır oldukları zaman yürüteç kullanımına geçmesi, fiziksel gelişim için çok önemlidir.
Bebeklerin oturabildiği ve başını dik tutabildiği süreç en uygun zamandır. Yaklaşık bebeklerin 7.ayı yürüteç kullanımı için uygundur. Genellikle bebekler 8.aylarında emekleme çabalarına başlarlar. Bu yüzden sürekli bebekleri yürüteçte tutmamalı, emeklemelerine de fırsat verilmelidir. Fakat unutulmamalıdır ki, her bebek farklıdır ve her bebek farklı gelişim özellikleri gösterir. Bu zamanı bebeğinin gelişimini takip ederek karar vermelisin.
Yürüteç Çeşitleri
1.İlk Adım Yürüteci/ Yürüteç Araba
Bebeklerin itmesi ile hareketlenen, bebeğin adım atmasını destekleyen yürüteçlerdir. Bebekler bu çeşit yürüteçlerde oturmazlar, bir desteğe tutunarak yürümesi desteklenir. Bu yönlerinden kaynaklı daha zararsız ve önerilen ürünlerdendir. Bebeğinizin yürümesi için cesaret, heyecan ve destek ihtiyacını bu yürüteç çeşidiyle karşılayabilirsiniz.
Bu yürüteç çeşidinden almaya karar verdiğinizde, ilk olarak bebeğinizin güvenliğini düşünmelisiniz. Sivri kenarlı ve köşelerinin keskin olmamasına dikkat etmelisiniz. Tutma yerlerinin bebeklerinin kavrayabileceği gibi olması da önemli bir konudur. Bu şekilde bebekler tek başlarına dengeli ve yürüteç desteği alarak ayakta durabilir. Seçeceğiniz yürüteç bebek sağlığı için uygun metaryellerden yapılmış olmalıdır. Bu yürüteçlerin yükseklikleri ayarlanamaz. Bu yüzden alırken bebeğin kilosu ve boyu göz önünde bulunarak yürüteç seçimi yapılmalıdır.
Yürüteçlerin üzerinde bulunan, bebeklerin ilgisini çeken öğrenme panelleri vardır. Seçim yaparken bu panellerin üzerindeki materyaller bebeğin ne kadar ilgisini çekecek, renkler yeterince kullanılmış mı gibi sorular göz önünde bulundurulmalıdır. Unutmamalısınız ki, birden fazla fonksiyonu olan bir yürüteç seçimi yapmak daha uzun süre kullanım sağlar.
2.Örümcek Yürüteç
Bu yürüteç çeşitleri aslında çoğumuzun bildiği, bebeklerin içine oturtularak yürümesini destekleyen yürüteçlerdir. Hareketli tekerlekleri ve güvenlik için frenleme sistemleri vardır.
Bu tip yürüteçler çoğu uzman tarafından hem güvenlik hem de kas gelişimi nedeniyle önerilmemektedir. Fakat böyle bir yürüteç almaya karar verirseniz dikkat etmeniz gereken şeyler vardır.
Bu çeşit yürüteçlerde çevresinin geniş olması, bebeğin küçük ve dar alanlara girme ihtimalini azaltır. Bu çeşit yürüteçlerin tekerleksiz olanlarını tercih edebilirsiniz. Bu bebeklerin ayakta durup adım atarmış gibi hareketler yapmasını engelleyecektir. Bebeklerin merdivenlerden düşmesine engel olabilecek güvenlik mekanizmalarının bulunmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca bu tip yürüteçlerde de eğlenceli ve öğretici olma özelliği önemlidir. Küçük ve koparılması mümkün parçalarının olmamasına dikkat etmelisiniz. Yüksekliğinin ayarlanabilir olması, uzun süre kullanımı açısından elverişlidir. Manevra kabiliyetinin kolay olması da kullanışlılık açısından göz ardı edilmemelidir. Çok ağır ve yer sürtünmesi fazla olmamalıdır. Oturma kısmının ise bebek için rahat olması gerekir. Fazla yer kaplamaması için, katlanılabilir bir yürüteç seçimi yapabilirsiniz.