Mutlu Bir Evliliğin 4 Altın Kuralını Duymaya Hazır Mısın?

Her bireyin hayatı boyunca kurmuş olduğu birçok hayal vardır. Bunlardan biri de hiç şüphesiz mutlu bir evliliktir. Bu yüzden birey, mutlu bir evlilik yapabilsin diye ilişkinin en başından itibaren partnerini tanımak için çokça çaba sarf eder. Bazen evlendikten sonra bile bu tanıma serüveni devam eder. Aslında insanları tam anlamıyla tanımak çok zordur. Çünkü insan kendini geliştirebilen aynı zamanda değişen bir varlıktır. Bu yüzden birini tam anlamıyla tanımaya bir ömür yeterli olmayacaktır. Ancak bu nedenden dolayı evliliklerin mutluluk bakımından eksik olacağı düşünülmemelidir.

Ne yazık ki günümüzde ‘mutlu evlilik’ var mıdır sorusuna pek olumlu yanıt alamıyoruz. Çünkü bireyler çeşitli nedenlerden dolayı en yakınındaki kişi olarak tüm olumsuzlukları eşine yönelttiğinden hane içerisindeki huzursuzluk da artıyor. Bu yüzden günümüz bireyleri mutlu evliliği ulaşılamaz bir hedefmiş gibi görüyor. Yalnız unutulmamalıdır ki çözülemeyecek hiçbir sorun yoktur. En basit tabir ile her iki tarafında uyum içerisinde olması ve gerektiği yerde empati kurması durumu fazlasıyla iyileştirebileceği anlamını taşıyor. Bende sizlere bugün araştırmalarım ve gözlemlerim sonucunda mutlu bir evlilik için dikkate almanız gereken 4 altın kuraldan bahsedeceğim. Yazıya başlamadan önce belirtmek isterim ki sayacağım maddelerin yanı sıra en altın kuralınız karşınızdakine değer vermek ve ondan değer görmek olmalıdır.

1- Yaşanan Tartışmaların Olağan Olduğunu Unutmayın
Mutlu bir evlilik denilince akla ilk olarak hiç tartışmanın ve fikir ayrılığının olmadığı bir evlilik gelmektedir. Bu tamamıyla yanlış bir düşünce olmakla beraber herkes için değiştirilmesi gereken bir tabudur. Zaten günümüzde tartışmanın bulunmadığı ilişkiler anormal olarak kabul edilmektedir. Tartışma, sadece ikili ilişkilerinizde değil aile ve arkadaş grubu içerisinde olan ilişkilerinizde de normal karşılanması gereken bir eylemdir. Bu yüzden evliliklerde de tartışmaların yaşanabileceği kabul edilmelidir. Çünkü tartışma, ilişkide iletişimin devam ettiğini göstermektedir. Ve eğer iletişim söz konusu ise çözülemeyecek hiçbir problem yok demektir. Ancak tartışmanın seyrine göre durması gereken yeri bilen ve ilerlemesini engelleyen bir taraf bulunması gerektiği unutulmamalıdır.
Eğer dikkat ettiyseniz tartışmanın normal olduğunu kabul eden eşler böyle zamanlarda birbirine daha çok destek verirler. Çünkü bilirler ki her türlü zorluğu karşı birlikte göğüs gerebilirler. İşte bu yüzden evliliklerde tartışmaların normal olduğunu kabullenmek gerekir. Bu sayede ilişki daha ileri seviyelere taşınacak ve olgunluğa ulaşacaktır.

2- Partnerinizden Sizin Eksik Yönlerinizi Tamamlamasını Beklemeyin
Hepimizin kendimizde eksik veya kusurlu bulduğu yönleri olabiliyor. Bu konu için eşlerimizden destek beklemek de en doğal hakkımız. Ancak onlardan tamamıyla bu eksik yönleri gidermelerini beklemek yanlış olacaktır. Çünkü böyle bir durumda sürekli karşı tarafa bağımlı bir şekilde yaşamaya alışkanlık edinilecektir. Mutlu bir evlilik için partnerimizden bizi tamamlamasını istemek yerine desteklemesini beklemek ya da birlikte eksik yönleri geliştirmeye gayret göstermek daha sağlıklı olacaktır. Hepimiz partnerimiz için ‘o olmadan bir hayat düşünemiyorum’ ifadesini kullanıyoruz. Ancak birine böylesine bağlı hissetmek kendimizi daha çok eksik hissetmemize neden olacaktır. Bu yüzden bu kurala dikkat ederek evlilikte ortaya çıkabilecek daha farklı sorunlara engel olabiliriz.

3- Birbirinize Değer Verdiğinizi Hissettirin
Bazen duygularımızı ifade etmekte zorlanırız. Hatta çoğu zaman bunun karakter veya burç özelliklerimize göre şekillendiği söyleriz. Ama bu çok yanlış bir eylemdir. Çünkü sevgi, saygı, güven ve anlayış gibi birçok duygu karşımızdakine ifade ederek anlam kazanır. Özellikle bir evlilik için bu durum geçerli ise değer vermek ve değer görmek daha büyük önem taşır. Her gün eşinize onu sevdiğinizi söylemek bile onu değerli hissettirecektir. İçinizden geçen her güzel şeyi söyleyin asla çekinmeyin. Çünkü eşiniz en son çekineceğiniz kişi olmalıdır. Düşüncelerinizi dile getirmek onu daha mutlu edecektir. Örneğin eşinize hiç beklemediği bir anda onun da bildiği ama uzun süredir birinden işitmediği bir iltifat ederek beklediğinizden daha olumlu dönüşler alabilirsiniz. Kısacası mutlu bir evlilik için eşinize duygularınızı çekinmeden dile getirmeli ve ona kendini değerli hissettirmelisiniz.

4- Birlikte Eğlenin ve Yeniliklere Açık Olun
Hayat şartlarından dolayı kimi zaman kendimiz için bile vakit yaratamıyoruz. Ancak bir şekilde kendimize bu iyiliği yapmamız gerekiyor. Bunu gerçekleştirdiğimizde hem yaşam standartlarımız artacak hem de olumsuz durumlardan uzaklaşmış olacağız. Özellikle bu zamanı eşinizle birlikte geçirmek ve onunla eğlenmek daha zevkli hale getirecektir. Evlilik, sadece kötü zamanlarda sıkıntılara birlikte göğüs germek değil birlikte eğlenmeyi de beraberinde getirmektedir. Günün yorgunluğunu televizyon karşısında eşinizle bir film izleyerek atmak bile sizin sayenizde eğlenceli hale gelebilir. Monotonlaşmış bir hayattan yeniliklere açık olarak uzaklaşabilirsiniz. Yapmak istediğiniz ama sürekli ertelediğiniz şeyleri bir çılgınlık yaparak gerçekleştirebilir ve bundan fazlasıyla zevk alabilirsiniz. Yeter ki birlikte kaliteli zaman geçirmek için olanaklar yaratın. Ve göreceksiniz ki birlikte eğlenmek, yeni şeyler denemek evliliğinizi güçlendirmede en büyük etkenlerden biri olacaktır.

Simge Gezen