Yeni Doğan Bebek İçin Yatak Seçimi
Bebekler günlerinin çoğunu uykuda geçirdikleri için yatak seçimi oldukça önemlidir. Doğru yatak seçiminde yatağın sertliği, boyutu, malzemesi, kalınlığı gibi birçok dikkat edilmesi gereken faktör vardır.
- Sertlik: Halk arasında bebekler için kullanılan yatağın yumuşak olması gerektiğine yönelik bir inanış vardır. Fakat bebekler için en doğru seçenek orta sertlikte bir yataktır. Çok yumuşak yataklar, bebek içine gömüleceğinden kemik gelişimi açısından uygun değildir. Çok sert olanlar ise, bebeklerin hassas kemik yapısı açısından uygun olmaz.
- Boyut: Bebekler için tercih edilen yataklarda, bebeğin hareket kabiliyetlerinin sınırlanmaması için boyutu da önemlidir. Yatağın boyutu bebeğin kilosu ve boyuna göre ayarlanmalıdır. Yeni doğan bir bebek için 60×120 cm boyutunda bir yatak yeterlidir. 6 ay ve üzeri bebekler için 80×130 cm boyutunda yataklar tercih edilebilir. Bebek odanız geniş ve bebeğinizle birlikte uyumak isterseniz 100×200, 120×200 gibi ölçülü yatakları tercih edebilirsiniz.
- Bebek yataklarının yıkanabilir ve fermuarlı bir kılıfa sahip olması kullanışlı bir özelliktir. Oluşabilecek ufak kazalar için bu özellik önemlidir. Bebek yatağında kullanılan kılıfların kumaşları doğal ve pamuklu olmalıdır. Bu bebeğin uyku kalitesini olumlu yönde etkiler.
Bebek Yatak Çeşitleri
- Sünger Yatak: bu yatak çeşitlerinde en önemli nokta sünger kalitesidir. Sünger kaliteli ve yoğun bir yapıda olursa, yatak ağır ve vücudu saran konforlu olur. Fakat kaliteli bir sünger değilse, uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
- Yaylı Yatak: Bu yataklarda kullanılan yayın dayanıklılığı, süngerin yoğunluğu ve kumaşın üretim malzemesi önemlidir. Bazı kumaşlar gece boyunca bebeği terlettiği için rahatsız edici olabilir. Ayrıca yaylı yataklar daha yüksek olacağı için, beşiğin derinliğini de bu yatağa göre ayarlamalısınız. Bebeğiniz ayaklandığında ve hareketleri arttığında bu yataklarda hoplayabilir ve zıplayabilir duruma gelebilir. Bunu da düşünmelisiniz.
- Lateks Yatak: Son zamanlarda en sık tercih edilen yatak türüdür. Lateks kauçuk ağacı gibi bazı bitkilerde bulunan ve havayla temas ettiğinde katılaşan bir öz suyu içerir. Bu doğal malzeme bazı işlemlerden geçirilip köpüksü bir kıvama getirilir. Bu yatak çeşitleri doğal bir malzemeden elde edildiği için, bebeklerde terleme ve alerji gibi sık görülen durumlara engel olur. Ne yumuşak ne de serttir. Delikli bir yapıda olduğu için sünger ve visco yataklara göre daha fazla hava alır ve ısı açısından kullanışlıdır. Ayrıca lateks formu bebekler ayağa kalkmaya başladıklarında, denge sağladıklarından da kullanışlıdır.
- Visco Yatak: Yatak çeşitleri arasında vücudu saran ve içine çeken bir modeldir. Bu da uyku sırasında daha az hareket etmeyi sağlar. Bunun sonucunda ısının artması ve hareket kabiliyetinin kısıtlanması sonuçları ortaya çıkar. Eğer visco bir yatak tercih edecekseniz, altının doğru destek malzemesi ile yapıldığından emin olmalısınız.
Bebeğiniz için yatak seçimi yaparken, bu kriterleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Böylece bebeğinizin sağlıklı uyku uyumasına ve gelişim göstermesine katkıda bulunabilirsiniz.