Biberon Temizliği
Bebeğinizin sağlığını düşündüğünüzde, özellikle besin maddelerini tükettiği araçların temizliğine çok dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin biberonları sık sık kullandığınız araçlardan biridir.
Bebeğiniz sürekli biberonuyla temas halinde olduğu için biberon temizliği de çok fazla önem kazanır. Dar ağızları, kıvrımlı ve eğilimli şekilleriyle temizliği sünger ya da elle zorlaşabilir. Biberonlar iyice yıkanmadığı zaman bakteri ve koku oluşumuna sebep olabilir. Tüm bunlardan dolayı biberon temizliği annelerin en çok önem verdiği şeylerden biridir.
- Biberon temizliğinde en kolay ve en etki yöntemlerden biri biberon sterilizatörü kullanmaktır. Bu araçla hem biberonu hem de biberonun tüm ürünlerini steril hale getirmek mümkündür. Biberon sterilizatörü buhar vererek temizlik yapan bir cihazdır. Bu sayede tüm bakterilerin ölmesini ve yeni bakteri oluşumunun engellenmesini sağlar. Bu cihazı kullanmadan biberonda yemek kalıntıları varsa, önce su ve biberon fırçasıyla ön bir temizlik yapmak da faydalı olacaktır.
- Biberon fırçası ve sıcak su temizlik için çok önemlidir. Biberonların dar ve kıvrımlı yapılarına uygun, daha kolay temizlik sağlayan biberon fırçaları temizlik anlamında çok kullanışlı olacaktır. Uzun saplı ve esnek fırçalardan oluşan bu araç biberonda ulaşılamayan kısımları da kolayca temizler. Bakterilerin ölmesi için ise en önemli şey sıcak sudur. Temizlik aşamasını sıcak suyla birlikte yapmalısınız.
- Bebeğinizin biberonunu yıkarken her detarjanı kullanmamalısınız. Detarjan seçimi yaparken öncelikle organik bir ürün tercih etmelisiniz. Ürünün içeriğinde parfüm, paraben ve boya gibi kimyasal maddelerin olmamasına dikkat etmelisiniz. Durulandıktan sonra biberonda kalıntı bırakmaması için kolay çözünen biberon temizleme jellerini kullanabilirsiniz.
- Biberon temizliği yaparken ilk önce içerisinde mama, süt gibi gıda varsa onu boşaltmalı ve suyla çalkalamalısınız. Sıcak su dolu bir kabın içerisine kullanacağınız detarjanı ekleyerek, suyu köpürtmelisiniz. Köpüren suyun içerisinde, biberon fırçası yardımıyla biberonun ağız kısmını ve dibini güzelce fırçalamalısınız. Bu uygulamayı biberonun tüm kısımlarında yapmalısınız. Durulama aşamasında biberonun hiçbir kısmında kalıntı kalmamasına dikkat etmelisiniz.
- Biberon temizliğinde kullanılan bir diğer yöntem de kaynatmadır. Bir tencereye su doldurulur ve su iyice kaynatılır. Kaynayan su da biberonun tüm parçaları 10-15 dakika bekletilir. Tüm parçalar temiz bir maşa yardımıyla alınır ve kurumaya bırakılır. Özellikle cam biberonları sık sık kaynatarak temizliğini yapabilirsiniz.
- Biberonlar parçalarına ayrılıp, bulaşık makinasında da yıkanabilir. Burada dikkat etmeniz gereken konu, kullandığınız detarjanın organik, hafif yapıda ve kalıntı bırakmayacak olmasıdır.