Kaçınılması Gereken Beyaz Gürültü Hataları

Beyaz gürültü, birbirine karıştırılmış tüm farklı ses perdelerinin birleşimidir. Bebeklerin sakinleşmesi ve uyumasında kullanılır. Özellikle, huzursuzluğu yatıştırmak ve uykuyu arttırmak için harika bir araçtır. Ancak bazı ebeveynler “Beyaz Gürültü” hakkındaki bazı yanlış düşüncelere sahip olabiliyor.

“Bebeğim çok iyi uyuyor, Beyaz Gürültü kullanmamıza ihtiyacımız yok.” çevrenizde bu cümleyi kuran ebeveynler olduğunu görmüşsünüzdür. Araştırmalar bize gösteriyor ki; aslında kolay mizaçlı bebekler için bile Beyaz Gürültü kullanılmalıdır. Bebeklerin uykularının zor olduğu bazı dönemler vardır. Diş çıkarma dönemlerinde, kundaklanmanın bittiği dönemde ve sosyalleşmenin arttığı dönemlerde, bebeklerin uykuya dalması ya da devamlı bir uyku uyuması zorlaşacaktır. Bundan dolayı doğru bir Beyaz Gürültü kullanımı bu sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Bebeğiniz Beyaz Gürültü seslerine alışacak ve bu sesleri keyifli bir uyku ile bağlayacaktır. Dikkatinin dağıldığı, uykusunda zorluklar yaşadığı dönemlerde de bu sesleri duyduğunda keyifli bir uyku alacağını anlayacak ve rahatlıkla uykuya geçiş yapacaktır.

Beyaz Gürültü söz konusu olduğunda aslında ne tür bir ses olduğundan çok, yüksek sesli ya da alçak sesli olmasına dikkat etmelisiniz. Yüksek tiz bir beyaz ses bebeğe sert, rahatsız edici ve can sıkıcı gelebilir. Alarmları, siren seslerini ya da çığlıkları düşünün. Tıpkı onlarda hissettiklerinizi bebeğiniz de yüksek beyaz sesi dinlediğinde hissedecektir. Öte yandan alçak sesli bir ses düşünün. Çatıdan gelen yağmur sesi ya da sıkıcı bir dersi dinlemeyi hayal edin. Bu ses dikkat çekmek için kötü ama uyku için mükemmeldir. Araştırmalara göre, ebeveynler sezgisel olarak bebekleri ağladığında doğru ses yüksekliğini zamanla buluyorlar. Bebekleri uyuduğunda ise yavaş yavaş başladıkları ses seviyesini kısıyorlar.

Ayrıca araştırmalar, saç kurutma makinesi veya yağmur sesi gibi sürekli seslerin kalp atışından, dalga seslerinden ya da doğa seslerinden daha çok etkili olduğunu gösteriyor. Fakat unutmamalısınız ki, her bebek farklı büyür ve farklı mizaca sahiptir. Bebeğiniz için etkili sesi, en iyi siz keşfedeceksinizdir.

Psikolog Tuğçe Özmen