Bebeğiniz Nasıl Büyür?

Bir bebek nasıl büyür? Pek hoş görünmeyen birtakım belirtileri saptamak amacıyla boy ve kilo eğrilerini çılgınca inceleyen titiz ebeveynlerin korkularının tersine, bebek kendisi için normal olan bir düzen içinde büyür.

Bir bebeğin gelecekteki boy ve ağırlığı büyük ölçüde daha döllenme anında belirlenmiştir. Ve doğum öncesinde içinde yaşadıkları koşullar yeterli olan, doğum sonrasında da sevgiden ve de gıdadan yoksun bırakılmayan bebeklerin çoğu eninde sonunda genetik potansiyellerini gerçekleştirirler.

Boyun (genetik olarak) belirlenmesi esas olarak anne ve babanın boylarının ortalamasına dayanmaktadır. Yapılan araştırmalar erkek çocukların genellikle bu ortalamanın biraz üzerine çıktığını, kızların da biraz altında kaldığını göstermektedir.

Ağırlık da önceden belirlenmektedir. Bir bebek genellikle çelimsiz veya tıknaz halinden hoşnut ortalama vücut yapılı biri olmasını sağlayacak genlerle doğar. Ancak, bebeklikte edinilen yeme alışkanlıkları, onun bu kaderi gerçekleştirmesini ya da ondan uzaklaşmasını sağlar.

Büyüme eğrileri ebeveynler için bir endişe kaynağı haline gelmemelidir – bunları yanlış okumak ya da değerlendirmek çok kolaydır. Ancak bu eğriler ebeveynlere ya da doktorlara bebeğin gelişiminin hangi noktada normalden ayrıldığı konusunda, anne-babanın ölçüleri (boy ve kilo), çocuğun beslenme durumu ve genel sağlık durumu da dikkate alınarak, inceleme gerekip gerekmediği konusunda yol gösterirler. İlk yıl boyunca, büyüme sıçramalar halinde gerçekleştiği için, büyümenin çok az ya da çok fazla olduğunu gösteren tek bir ölçüm önemli olmayabilir. Yine de bir uyarı işareti olarak görülmelidir.

Kilo alımındaki iki aylık bir duraklama, yalnızca bebeğin genetik olarak ufak tefek olmaya (özellikle boy gelişimi de yavaşlamışsa) programlanmış olmasından kaynaklanabildiği gibi, onun hasta ya da yetersiz beslendiğini de gösteriyor olabilir. Yine aynı iki aylık dönem içinde normalin iki katını bulan bir kilo artışı (eğer boydaki benzer bir sıçrama ile beraber değilse) doğum tartısı düşük ya da o zamana kadar az kilo almış olan bir bebeğin normali yakalama çabasını yansıtabilir, ancak, onun ileriki yaşamında şişman olma yolunda ilerlemeye başladığını da gösteriyor olabilir.