Evcil Hayvan ve Bebek

Bir evcil hayvan sahibi iken hamile kaldınız ve bebeğiniz için endişe mi duyuyorsunuz? Evcil hayvan ve yeni doğmuş bir bebek aynı evde kalmalı mıdır? Hayvandan hastalık bulaşır mı?
Anne olmadan önce size o duyguyu bir nebze de olsa tattırması adına bir evcil hayvan sahiplendiyseniz ve gelecek planlarınız arasında anne olmak varsa gerek çevrenizden gerekse ailenizden yana kafanızı karıştıracak birçok yorum alacaksınız demektir. Ancak endişe etmenize hiç gerek yok. Çünkü tecrübe sahibi olmayan aynı zamanda bu konuda daha önce deneyim sağlamamış olan bireylerin yapmış olduğu yorumlar sizi yanlış yönlendirecektir. İster evcil hayvanınız varken bebek sahibi olun isterseniz bebek sahibi olduktan sonra bir evcil hayvan sahiplenin bunun size çevrenizdekilerin anlattığı gibi olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Peki ya nasıl dediğinizi duyar gibiyim. İlk ve benim için en önemli noktanın şu olduğunu belirtmek istiyorum; hayvanların bebek gelişiminde etkisi düşündüğünüzden çok daha fazladır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta evcil hayvanlarınızın aşıları tam ve günlük rutinleri eksiksiz bir biçimde yapılmış olmasıdır. Bu noktalara dikkat edildikten sonra yapılan araştırmalarda da evcil hayvanların bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirerek alerjik reaksiyonlara karşı koruduğu belirtilmiş dolayısıyla doğruluğu kanıtlanmıştır. Örnek verecek olursak hayvan severlerin evinde sık görülen köpeğin kuduz olmadığı sürece salyasında bulunun anti bakteriyel maddenin koruyucu hatta iyileştirici etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra köpeklerin doğasında bulunan koruma iç güdüsüyle birlikte bebeğinizi tehlike arz eden her şeyden hatta yeri geldiğinde sizden bile koruyacağı unutulmaması gereken noktalardandır.
Aklınızı karıştıran bir diğer konunun ise kedi veya köpek tüylerinin kist oluşturma olasılığı olduğunu düşünüyorum. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Evet kedi ve köpek tüyü yutmak risklidir ancak kisti oluşturan şey tüy değil tüyün üzerinde bulunan bakterilerdir. Bunun da önüne geçmek için daha öncede söylemiş olduğumuz gibi düzenli bakım ve aşı şarttır. Bu iki etkene dikkat ettiğimiz sürece ne aile bireylerinde ne de bebekte kist oluşma ihtimali yoktur. İçinizi rahatlatmak adına şöyle bir örnek verebilirim; pazardan veya marketten aldığınız yiyeceklerin temizliğini iyi yapmazsanız da kist oluşma ihtimali vardır. Bunu göz önünde bulundurarak düşüncenizi yenileyebilirsiniz.
Eğer siz çocuğunuzu yaşına girmeden hayvanlardan uzak tutarsanız veya onu korkutacak hareketlerde bulunursanız ileriki yaşlarında bu durum onu olumsuz etkileyecektir. Şöyle düşünün akraba ziyareti yapıyorsunuz ama evde evcil hayvan var ne yapacaksınız bir daha oraya mı gitmeyecekseniz yoksa hayvanı odaya mı kapattıracaksınız? Tüm bunların yerine çocuğunuzu ona alıştırmayı deneyip bu durumu avantaja çevirebilirsiniz.
Bebeğinizin gelişimi açısından evcil hayvan beslemek ona doğum, ölüm gibi duyguları da aşılamanıza yardımcı olacaktır. Örneğin evcil hayvanınız yavruladığı zaman bebeğiniz doğum kavramının ne demek olduğunun farkına varacaktır. Son olarak çocuğunuz bir hayvanla büyüdüğünde aidiyet duygusunu benimsemiş olacağından büyüdükçe ona karşı sorumluluk hissedecek ve bu sayede sorumluluk bilinci kazanmış olan çocuk hayatının her alanında bu davranışa uygun hareket edecektir. Unutmayın ki evcil hayvanlar bebeğinizin her koşulda yanında olacak, ona yeri geldiğinde en yakın arkadaş ve oyun arkadaşlığı yapacaktır.

Simge GEZEN