Yenidoğan Sünneti

Sünnet erkek çocuğu olan aileler için önemli bir konudur. Gelenekselliğin yanı sıra sağlık açısından da bu operasyonun geç kalınmaması büyük önem taşıyor.

Sünnetin Zamanı

Son zamanlarda sünnet için ileri yaşları beklemeyen ebeveynlerin sayısı gittikçe artıyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bebeklerin erken dönemde sünnet olmaları, iyileşmeleri açısından büyük katkı sağlar.

Yenidoğanlarda sünnet için en ideal zaman, bebeğin emme ve solunum problemi gibi bir sorunu yoksa doğumun ertesi günüdür. Bebeklerde 18 ay öncesi ve 6 yaş sonrası en uygun dönemdir. 18 ay öncesinde bebekler bilinçsiz dönemde oldukları için yapılan operasyonu hatırlayamazlar. Bundan dolayı çocuk cerrahları ve ürologlar bebekler için en uygun bu dönemi tercih etmektedirler.6 yaş ve üzeri ise çocuğun bilinçli olduğu dönemdir.

Psikiyatristlerin yaptığı araştırmalara göre 1,5 yaş ve 5,5 yaş arasında, tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece çocukların sünnet olması tavsiye edilmez. Bu aralık çocukların cinsiyet kimliği kazandıkları dönemdir. Hormonlarda önemli olduğu için bu dönemlerde cinsel organla ilgili işlemlerden uzak durulmalıdır. Sünnet bu yaş aralığındaki çocuklarda yanlış algılanmalara yol açabilir.

Yenidoğan Sünneti

Bebeğin doğumunun ilk 30 gününde yapılan sünnetlere yenidoğan sünneti ismi verilir. Eğer bebekte yenidoğan sarılığı varsa bazı tablolarda sünnet ertelenebilir. Sünnetin erteleneceği durumlar için doktorun muayenesi önemlidir. Yenidoğan sünnetin 3 önemli avantajı vardır.

1- Bebeğe anestezi verilmez.

2- Kesme ve dikme işlemleri olmaması için çan yöntemi tercih edilir. Bu da bebeğin yarasının daha hızlı iyileşmesine ve estetik açıdan daha iyi bir görünüme yol açar.

3- Bebek hiçbir şeyi hatırlamayacağı için, bir psikoloji duruma yol açmaz.

Ayrıca Üriner enfeksiyon ilk yaşlarda sünnet olan çocuklarda daha az görülmektedir.

İyileşme Zamanı

Sünnet işlemi günübirlik bir işlemdir. Yara iyileşmesi genellikle bir haftayı bulur. Yapışıklık olması durumunda bu süreç iki haftaya uzayabilir.

Sünnet derisiyle korunan bölge operasyondan sonra korunmalıdır. Temas azaltılmaya dikkat edilmelidir.

Sünnet ile ilgili vereceğiniz kararda doktorunuzu çok iyi dinlemelisiniz. Doktorun verdiği tavsiyelere uymaya önem göstermelisiniz. Özellikle sünnet operasyonu sonrası, iyileşme dönemi için doktorunuzun tavsiyeleri önemli bir yer taşır.