İlk Günlerde Bebekle Uyum Çabaları
İlk günlerde bebeğimle deneyimlediğimiz uyum çabaları:
Bebeğimiz için dış dünya ne kadar yeni ve farklıysa, bizim için onunla yaşamak da o kadar karmaşıktır.
Bebeğimizin, anne karnından başlayarak doğum sonrasındaki sürece kadar tüm dolaşım, solunum, beslenme ve sindirim sistemi değişir. Bu sırada anne de fizyolojik olarak değişmiştir. Lohusalık dönemi farklı duygusal, zihinsel ve hormonal özellikleri olan bir dönemdir. Bebeğin bakımı ve beslenmesi de hem öncelikli hem de çok zaman alıcıdır. Bu dönemde, yoğun bir sorumluluk duyar, en iyisini yapmaya çalışarak anne baba kimliğine uyum sağlarız.
Bazen hazırlıklı oluruz, bazen hatırlarız, bazen de bildiğimiz kimlik şablonlarımızı kullanmaya çalışırız. Şaşırıp, yorulabiliriz; çaresiz hissedebiliriz; ama hem güçlü yanlarımızı, hem de zayıf yanlarımızı tanırız, kabul ederiz ve iyileştiririz. Bu yeni kimlik başlangıçta diğer kimliklerimiz arasında kendine yer edinmeye çalışır, diğer kimliklerimizin alanını daraltabilir; ama zamanla, hem o kimliklerimizi zenginleştirir, hem de hepsinin alanını genişletir.
Anne- baba olmak karmaşık ve değişken bir süreçtir, yeni bir kendini tanımlama alanıdır. Bu süreç aynı zamanda kendimizi tanımladığımız tüm diğer kimliklerimizi etkiler. Anne ve babanın ilişkisi de, yeni kimlikleri ve onların etkileşimi sonucu değişecektir. Sonuç olarak yeniden dengelenecektir.
Prof. Dr. Aylin Tarcan / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yenidoğan (Neonatoloji) Uzmanı